Maalihanat auki – veskari Korhonen hyökkäykseen

JYPK: Pitkänen—Ven Lamberg, Torpo, Salmijärvi—Rinkinen, Tiainen, Hirvonen, Halttunen (78. Korhonen)—Forstén (66. Meronen), Voutilainen (37. Vee Lamberg), Pirinen
EBK: Peltola—Riihiaho (46. Mikkola), Laine, Tuomainen, Kiviniemi—Suuriniemi, Partonen, Heikkonen (63. Kortelainen), Tenkanen—Koppanen (63. Huttunen)
T: Pusa—Seikkula, Ruokamo
Y: 142 Viitaniemen liikuntapuistossa
MAALIT: 20. 1-0 Salmijärvi, 44. 2-0 Forstén, 54. 3-0 Vee Lamberg, 65. 4-0 Pirinen, 82. 4-1 Huttunen
V: Forstén, Tiainen—

PP: Salmijärvi, Pirinen—Partonen

Suurin kysymys ennen ottelua oli, minkälaisella kokoonpanolla EBK tulee. Montako liigapelaajaa olisi mukana? Lämmittelyssä näkyikin sitten noin puolen tusinaa HPS-takkia. PK-35:n pelaajista sen sijaan ei ollut havaintoa.
   JyPK ei kuitenkaan lähtenyt peliin takki auki, vaan pysyi tiiviisti omalla puoliskolla. EBK sai pyörittää palloa 15 minuuttia, mutta ei oikein keksinyt mitään maalipaikkojen luomiseen.
   Kun reilummin oli kellosta pois, kotijoukkue alkoi pelaamaan rohkeammin. JyPK sai nopealla hyökkäyksellä vasemmalta laidalta kulmapotkun itselleen. Sen antoi Tiia Hirvonen. Pallo meni ystävän, vihollisen ja koko boksin läpi. Henni Rinkinen sai sen vielä kiinni, keskitti ja takatolpan kohdalla Outi Salmijärvi otti kunnon ponnistuksen puskien pallon verkkoon (20.).
   Pallokerho otti nyt pelin haltuun, mutta maalipaikkojen kanssa säästeltiin. Anida Halttusella oli loistava paikka Pauliina Pirisen syötöstä, mutta sen sijaan, että Halttunen olisi lähtenyt suoraan maalille päin ja viimeistellyt maalivahdin ohi, hän jäi hieman liikaa vasemmalle. Myös syöttö Veera Lambergille oli mahdollinen. Lopulta tuli “kompromissipallo” Lambergin ja maalin väliin — vain senttejä puuttui jompaan kumpaan suuntaan (41.).
    Edellistilanteesta kysyttiin vielä, miksi Halttunen ei tee itse. Vain minuuttia myöhemmin samanlainen hyökkäys tuli suoraan pelikirjasta. Halttunen vei pallon päätyrajan tuntumaan ja syötti keskelle. Veera Lamberg otti pallon haltuun selkä maaliin päin ja vauhdilla tilanteeseen tullut Alma Forstén laukoi 14 metristä maaliin 2-0:aan (42.).

JyPK jatkoi tauon jälkeen hyvää syöttöpeliä ja etsi reikää EBK:n puolustuksesta. Sen löysi Veera Lamberg Halttusen syötöstä ja pisti pallon vasempaan alanurkkaan (54.). Maali oli Veera Lambergin ensimmäinen JyPK:n edustusjoukkueessa.

Pallokerhon voitto ei missään vaiheessa ollut vaarassa. Vihreät tekivät vielä neljännen maalin, kun Pauliina Pirinen teki pitkän syöttökuvion päätteeksi pari harhautusta ja laukoi pallon oikeaan yläkulmaan (65.).
   JyPK:n peliesitys oli tässä pelissä noin tunnin verran melko hyvä. Yksi asia on kuitenkin vielä suurempi ongelma, ja se on ringin kapeus. Loukkaantumislista on — odotetusti — liian pitkä näin pienelle ringille. Vaihtopenkillä oli vain kaksi kenttäpelaajaa, joista Veera Lamberg tuli jo avausjaksolla Kia Voutilaisen tilalle. Reilun tunnin kohdalla Maija Meronen korvasi Alma Forsténin, joka seuraavalla rikkeellä olisi saanut varmasti toisen keltaisen lappunsa. Pian sen jälkeen Anida Halttunen loukkaantui — ei pahasti, mutta juokseminen ei enää onnistunut. JyPK pelasi muutaman minuutin alivoimalla ennen kun Halttunen tuli vielä hetkeksi seisomaan kärjessä. Varamaalivahti Annu Korhonen sai vaihdettua vaatteensa kenttäpelaajan värisiksi ja tuli 78. minuutilla kentälle.
   Pallokerhon hallintapeli loppui joka tapauksessa siihen, ja loppu oli pelkkä selviytymistä. Vaihdosta tullut EBK:n Jenni Huttunen osui vastahyökkäyksestä vielä 4-1:een (82.), mutta JyPK oli tarpeeksi tehokas, että se riitti näinkin selkeään voittoon.

Ensimmäinen maali melkein neljään vuoteen
Pelin jälkeen saatiin kommentoimaan avausmaalin tekijä Outi Salmijärvi: ”Oli tosi kiva voittaa ja vielä niin selkeästi. Saatiin vihdoin ne maalihanat auki. Ollaan saatu ne paikat edellisissä pelissäkin, mutta vihdoinkin pallo pomppi oikeaan suuntaan”, sanoo Salmijärvi, joka kommentoi maaliaan näin: ”Ollaan aika tarkkaan katsottu meidän kulmakuvioita, mutta vähän sellainen epäuskoinen tilanne, kun mun edellisestä maalista on kulunut vähän aikaa”, Salmijärvi nauraa, ja toki näin onkin. Hän osui viimeksi B-tyttöjen SM-sarjassa päivämääränä 12. elokuuta 2018.
   Seuraavaksi JyPK lähtee Raumalle. Pallo-Iirojen pitäisi olla kovempi vastustaja kuin EBK. Salmijärvi miettii kuitenkin enemmän omaa peliä: ”Nyt ainakin hyvällä fiiliksellä voi lähteä. Saatiin paljon enemmän malttia ja pidempiä hyökkäyksiä. Saatiin pidettyä palloa ja sitä kautta maaleja”, hän kertoo.