Naisten cup-lohkovaihe alkaa sunnuntaina

Suomen Cupin 2022 lohkovaihe alkaa sunnuntaina, kun HJK:n B-tytöt ja Vantaan Jalkapalloseura kohtaavat Helsingin Talihallissa. Varsinainen ensimmäinen kierros pelataan kuitenkin vasta viikkoa myöhemmin. Lohkovaiheessa 24 joukkuetta on jaettu kuuteen lohkoon, joissa jokaisessa neljä joukkuetta, jotka pelaavat yksinkertaisen sarjan eli kolme ottelua per joukkue. Lohkovoittajat sekä kaksi parasta lohkokakkosta etenevät puolivälieriin.


Lohko A

A-lohko lupaa mielenkiintoista kilpailua jatkopaikasta/-paikoista. Kolme neljästä joukkueesta A-lohkossa on vaihtanut talvella sarjatasoa. Oulu Nice Soccer ja Jyväskylän Pallokerho vaihtoivat sarjapaikkoja käytännössä keskenään, joten on vaikea sanoa, kumpi on ennakkosuosikki.

JyPK kompastui viime kaudella Liigasta. Vain yhden voiton ja yhden tasapelin jyväskyläläiset hakivat koko kauden aikana. Vuoden alussa piti jopa luopua yhdestä Cup-ottelusta pelaajapulan vuoksi. Kaikesta huolimatta nuoressa joukkueessa pysyi loppuun asti myös positiivisuutta ja tästä syystä JyPK:n ei tarvitse aloittaa taas nollasta. Vain hetken vaikutti syksyllä siltä, että viime kauden ongelmat toistuisivat, kun valmentajasopimus antoi taas odottaa. Sitten, kun Antti Ruonalan tulo oli vahvistettu, alkoi myös pelaajasopimuksia tippua. Heidän joukossaan on myös nipullinen pelaajia, joiden jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys.

Toiseen suuntaan - Ykkösestä Liigaan - lähti Oulu Nice Soccer. Nousua ei kuitenkaan seurannut pelkästään positiivisia uutisia. Päinvastoin liikkui jopa huhuja, että seura ei olisi oikein halunnut Liigaan, vaan Ykkösen mestaruus tuli vahingossa. Siihen on kuitenkin vaikea uskoa, kun vilkaistaan kokoonpanoa. Muutos on ollut pieni, vaikka Julia Angeria (lopettanut) ja Jutta Angeria (HFA Märsky) lähtivätkin. KuPS:sta tuli maalivahti Iina Rautiainen ja RoPS:sta Sara Sievistö. Uusi päävalmentaja Tuomas Jaakkola on kaudella 2020 valmentanut Kansallisessa Liigassa (JyPK).

Ei Rovaniemelläkään talvi ollut hiljainen. Seura on suurissa talousvaikeuksissa. Miesten joukkue luopui Ykkösen paikasta ja jatkaa Kakkosessa. Naisten joukkuetta tämä ei kuitenkaan vielä koskenut. Joukkueen budjetti on (valmentajan palkkaa lukuun ottamatta) riippumaton emoseurasta. Pelaajarintamalla Sievistön lähtö sekä myös Pinja Spetsin lopettaminen ovat suuria menetyksiä. Tryoutissa on kuitenkin myös ulkomaalaisvahvistuksia, joille Suomen Cup on varsinainen näyttö.

Kun ONS, JyPK ja RoPS eivät ole hirveän kaukana toisistaan, Oulun Työväen Palloilijat on lohkon suurin haastaja. OTP nousi syksyllä Kolmosesta Kakkoseen, jossa tavoite on sarjapaikan uusiminen. Jokainen piste lohkossa tarkoittaisi, että vastustajan kiusaaminen on onnistunut. Realistisia jatkopaikkamahdollisuuksia ei ole. Lohkovaihetta ei ole rakennettu pienille seuroille.

Ottelut

Ke 26.1. klo 18:30 ONS - OTP (Heinäpään Palloiluhalli, Oulu)
La 29.1. klo 13:00 JyPK - RoPS (Vehkahalli, Jyväskylä)

La 5.2. klo 14:00 JyPK - OTP (Vehkahalli, Jyväskylä)
La 5.2. klo 15:00 RoPS - ONS (tarkka ajankohta ja pelipaikka auki)

La 12.2. ONS - JyPK (tarkka ajankohta ja pelipaikka auki)
Su 13.2. klo 14:00 OTP - RoPS (Heinäpään Palloiluhalli, Oulu)


Lohko B

Kaksi kuopiolaista ja kaksi keskiuusimaalaista. Ennakkosuosikista ei ole kahta kysymystä. Hallitseva Suomen mestari KuPS tuntuu olevan materiaalin ja ammattimaisten olosuhteiden perusteella aikakausia edellä. Tammi-helmikuun vaihteessa tuskin vielä jokainen pelikuvio toimii täydellisesti ja valmentaja Opo Ojala saattaa vielä kokeillakin paljon. KuPS:n hankinnat keskittyivät tänä vuonna suomalaisiin pelaajiin. Tikkurilan raunioista tuli neljä pelaajaa (Anna Nurmi, Emmi Siren, Oona Siren, Liina Nora). Sen lisäksi suurin muutos tapahtui maalivahdin paikalla, kun Växjöstä tuli Vera Varis ja Jyväskylästä Fanny Söderström.
Avauskierroksella Suomen mestari kohtaa oman Akatemian (ent. SC KuFu-98).

Jo edellisiltana (pe 28.1.) pelataan lohkon avauspeli, ja siinä on paljon pelissä. Juuri Liigaan noussut Nurmijärven Jalkapalloseura on (toki neutraalilla kentällä) vieraana PK Keski-Uusimaan luona. Panokset ovat kovat, sillä ottelun häviäjä tarvitsee KuPS:ia vastaan jo pienen ihmeen pitääkseen jatkopaikkamahdollisuuksiaan yllä. Sopimusrintamalla molemmat seurat ovat hyvissä ajoissa edistyneet. PKKU oli ensimmäisiä Ykkösen seuroja, jolla oli kentällinen pelaajia kasassa. Merkittävin tulo on Ada Torala HPS:stä.
NJS sai Liiga-paikan vasta kabinetista, mutta sen jälkeen alkoi nopea ja intohimoinen valmistelu uutta kautta kohti. Kokoonpano on todella laaja (26 pelaajaa), ja siksi voi olla, että kokeiluja tulee olemaan vielä monta. NJS:n ja PKKU:n kohtaamisessa on myös enemmän pelissä kuin pelkkä pelivoitto tai jatkopaikka. Naapuriseurojen tausta on hyvin samankaltainen. Molemmat ovat fuusioseuroja Suomen kovimmista kasvukeskuksista. Paperilla NJS näyttää olevan edellä.

Ottelut

Pe 28.1. klo 20:20 PKKU – NJS (Kulmuuri halli, Vantaa)
La 29.1. klo 12:00 KuPS – KuPS Ak. (Lippumäen ylipainehalli, Kuopio)

La 5.2. klo 15:00 NJS – KuPS Ak. (FA Solutions Arena, Kauniainen)
La 5.2. klo 17:45 KuPS – PKKU (Lippumäen ylipainehalli, Kuopio)

La 12.2. klo 15:00 NJS – KuPS (FA Solutions Arena, Kauniainen)
Ka 12.2. klo 16:30 KuPS Ak. – PKKU (Lippumäen ylipainehalli, Kuopio) 


Lohko C

Kaksi Liigajoukkuetta tulee taistelemaan C-lohkon jatkopaikoista. Mikä tahansa muu kuin Ilveksen ja Hongan lähtö keskinäiseen otteluun kuudella pisteellä olisi yllätys. Pandemiasta aiheutuneet ottelusiirrot saattavat olla suurempi uhka sille kuin urheilulliset tulokset. Sekä Honka että Ilves olivat harjoituskentällä jo hyvin aktiivisia ja kumpikin pelaajisto lähes valmiina. Honka haki kaksi tuoretta Suomen mestaria Kuopiosta (mv Emma Immonen, Saana Hartikainen). Ilveksen kovimmat hankinnat ovat Emmaliina Tulkki (KuPS) ja Anna Olmala (PK-35 Vantaa).

Turun Palloseuran B-tytöt ja Ilves /2 (käytännössä myös B-tytöt) ovat tässä lohkossa haastajia. TPS:n T18-joukkue pelasi viime vuonna yhteisjoukkueena Kaarinan Poikien kanssa T18 SM-sarjassa ja jäi sijalle 13, mikä tarkoittaa sitä, että joukkue osallistuu tällä kaudella T18 Ykköseen.

Ilves /2 on myös Kansallisen Ykkösen joukkue ja kausi 2020 näytti, että Tampereella osataan myös taktikoida. Missä määrin se on mahdollista, kun edustus taistelee samassa lohkossa jatkosta ja valmistautumisvaiheessa Liigakautta kohti ollaan kuitenkin vielä alkuvaiheessa, on toki tärkeä kysymys. Suurin panos taitaa olla silti, että Ilves edustus voittaa Honka-kentällä. Kun puhutaan taktikoinnista: Mahdollisesti Ilvekselle ja Hongalle riittäisi tasapeli päästäkseen kummatkin jatkoon. Toivotaan, että sellaista ajattelua edistävään tilanteeseen ei jouduta!

Ottelut

La 29.1. klo 13:00 Ilves /2 - Ilves (Pirkkahalli C, Tampere)
La 29.1. klo 17:00 Honka - TPS /T18 (Esport Arena, Espoo)

La 5.2. klo 13:00 Ilves - TPS /T18 (Pirkkahalli C, Tampere)
La 5.2. klo 17:00 Honka - Ilves /2 (Esport Arena, Espoo)

La 12.2. klo 12:30 Ilves - Honka (Pirkkahalli C, Tampere)
Su 13.2. klo 11:00 TPS /T18 - Ilves /2 (Kupittaan up, Turku)


Lohko D

Kuten C:ssä, myös D-lohkossa on kaksi selkeää ennakkosuosikkia. Tässä Liiga-joukkueet (ja viime kauden Cup-finalistit) PK-35 Vantaa ja Åland United kohtaavat kuitenkin jo avauskierroksella. Voittaja ottaa jo suuren askeleen kohti puolivälierää.

Cup-loppuottelussa 2021 Åland otti tiukasta ottelusta voiton vasta rangaistuspotkukilpailussa. Molemmat joukkueet ovat perinteisesti liikkeellä kapealla pelaajaringillä. Liigassa 2021 Åland oli edellä, mutta myös kokoonpanomuutokset ovat saaressa suurempia ja koskevat kaikkia osa-alueita. Uudet pelaajat tulivat Sporting Lissabonista (Margarida Sousa), Tindastollista (Dominique Bond-Flasza) sekä Yhdysvalloista (Lainey Burdett, Kit Loferski). Suomalaisille tutumpia nimiä saattavat olla kuitenkin Aada Törrönen (KuPS) ja Riikka Lilja (JyPK).

PK:ssa pelaajat tuntevat toisensa paremmin, mikä voi olla etu niin varhaisessa vaiheessa kautta. Oona Sevenius siirtyi HJK:lle ja Anna Olmala Ilvekselle. Mutta myös tulijoiden listalta löytyy hyviä nimiä: esim. Elina Mankki, Jenni Huttunen (mol. TiPS:sta) sekä Rebecca Kindstedt (Honka). Kuten ÅU:lla, myös vantaalaisten kokoonpano on perinteisesti kapea.

Lohkon haastajaroolissa ovat VJS ja HJK:n T18 joukkue. Molemmat pääsevät helmikuussa Ahvenanmaa-risteilylle. HJK T18 haki viime kaudella pronssia B-tyttöjen SM-sarjassa. VJS säilyi viime kaudella Naisten Ykkösessä. Joukkueiden keskinäinen ottelu sunnuntaina saattaa olla varsin tiukka. Sen jälkeen jokainen piste Ålandista tai PK-35 Vantaasta olisi suuri yllätys.

Ottelut

Su 23.1. klo 14:30 HJK /T18 - VJS (Tali halli, Helsinki)
Su 30.1. klo 14:00 PK-35 Vantaa - Åland United (Myyrmäki jalkapallostadion, Vantaa)

Pe 4.2. klo 19:00 PK-35 Vantaa - HJK /T18 (Myyrmäki jalkapallostadion, Vantaa)
La 5.2. klo 17:00 Åland United - VJS (Wiklöf Holding Arena, Mariehamn)

La 12.2. klo 17:00 VJS - PK-35 Vantaa (Aktia Areena, Vantaa)
Su 13.2. klo 17:00 Åland United - HJK /T18 (Wiklöf Holding Arena, Mariehamn)


Lohko E

Ehkä Cupin jännittävin lohko. Kaksi joukkuetta Ykkösestä sekä kaksi seuraa, jotka vuodesta toiseen taistelevat Liiga-statuksesta. Sen lisäksi saadaan kaksi paikalliskaksinkamppailua.

Tasoero on niin pieni, että valmistautumisprosessi on ehkä suurin tekijä. HPS näyttää olevan tässä muita edellä. Jo viime vuoden puolella Vihreät Jääkärit rakensivat joukkueen runkoa. Se pysyi hyvin kasassa. Kovin nimi pelaajalähtijöiden listalla on entinen maajoukkuepelaaja Maiju Hirvonen, joka jatkaa apuvalmentajana. Hirvosen urheilullinen panos (yksi Liiga-karsintaottelu) oli kuitenkin marginaalinen. Suuremman eron tekee muutos penkillä. Nousuvalmentaja Toni Anttila astui sivuun ja Mari Savolainen sai ylennyksen päävalmentajaksi. Savolainen tuntee joukkueen ja otti jo viime kauden loppupuolella suuremman vastuun. Aina valmentajavaihto on riski. Tässä tapauksessa se näyttää silti pieneltä. HPS:n tulijoiden lista koostuu enimmäkseen junioreista tulevista pelaajista (varsinkin HFA Märsky). Suvihelmi Oksanen (TiPS) ja Josefina Ndombele (HJK, oli lainassa PK-35:lla) olivat viime kaudella Liiga-pelaajia, mutta kumpikin vielä pienessä roolissa.

Lohkon toinen Liiga-joukkue PK-35 Helsinki sijoittui viime kauden taulukossa HPS:n edelle. Ero oli kuitenkin pieni. Talven valmistautuminen ei mennyt ihan nappiin. Rami Rantanen jatkaa päävalmentajana, mutta pelaajasopimusrintamalla Pallokerho-35 oli selkeästi muita Liigajoukkueita jäljessä. Katja Hakalan paluu oli ensimmäinen oikea elonmerkki, mutta silti näyttää vielä siltä, että Amanda Rantasen lähdön jälkeen joukkue etsii vielä uutta suuntaa.

Vaasalaisten tilanteen arviointi on vielä vaikeaa. Vasa IFK lähtee uuden päävalmentajan Alexander Semenovin johdolla kauteen. Urheilullinen potentiaali riittäisi varmasti parempaan kuin viime kauden 7. sija Ykkösessä, joten yllätykset Suomen Cupissa eivät ole suljettu ulos. Avauskierroksella VIFK kohtaa PK-35 Helsingissä, viikkoa myöhemmin HPS tulee Vaasaan. Viimeisellä kierroksella nähdään Vaasan paikallisottelu. Jatkopaikka on mahdollinen, mutta heti alusta tilanteen pitäisi lähteä rullaamaan.

FC Sport-j Vaasan sopimustilanteesta tiedämme vielä aika vähän. Maalivahti Lotta Rosenström kohtaa tässä toki viime kauden seuransa PK-35:n. Nousijana Kakkosesta ja sillä taustalla, että Sport lähtee kaksi kertaa Helsinkiin, kun taas ainoa kotipeli on paikallisottelu, systeemi ei suosi seuraa, joka lähtee muutenkin haastajana lohkoon. Vaikka tasoerot ovat pieniä, Sportin jatko olisi silti suuri yllätys.

Ottelut

La 29.1. klo 17:00 PK-35 – VIFK (Tali halli, Helsinki)
Su 30.1. klo 14:30 HPS – FC Sport-j (Tali halli, Helsinki)

La 5.2. klo 12:05 VIFK – HPS (Fennia Arena, Vaasa)
La 5.2. klo 18:45 PK-35 – FC Sport-j (Tali halli, Helsinki)

La 12.2. klo 17:00 HPS – PK-35 (Tali halli, Helsinki)
La 12.2. FC Sport-j – VIFK (tarkka ajankohta ja pelipaikka auki)


Lohko F

Suuri ennakkosuosikki on tietysti Helsingin Jalkapalloklubi. Klubi on ainoa Liigajoukkue ja lyö paperilla kaikki vastustajat selkeästi. Tähti Linda Sällström lähti, mutta TiPS:stä tulivat Annika Haanpää, Joanna Tynnilä (mol. puolustus) ja keskikenttäpelaaja Jenna Topra sekä PK-35 Vantaalta maalitykki Oona Sevenius. Materiaali tarjoaa valmennuspenkille palaavalle Jonne Kunnakselle hyvätasoisia vaihtoehtoja, joiden kanssa Liigan mitalipaikan pitäisi olla itsestäänselvyys.

Sellaisesta tilanteesta voidaan Turussa, Raumalla ja Espoonlahdessa unelmoida. Turun Palloseura tahtoo takaisin Liigaan. Viime kausi päättyi Ykkösen nelossijaan. Päävalmentaja Akusti Salonen on viime kaudella rakentanut uutta joukkuetta. Tänä talvena muutokset ovat pienempiä. TPS sai Cup-lohkossa kaksi kotiottelua (EPS, HJK), mutta loppusijoituksessa saattaa vierasottelu olla ratkaiseva. Silloin pelataan Rauman Äijänsuon stadionilla.

Pallo-Iirot ovat tehneet viime vuosina kovaa työtä nais- ja tyttöjalkapallon eteen. Pikkuhiljaa tulosta alkaa nähdä myös edustusjoukkueessa. Viime kauden 5. sija Ykkösessä tuskin oli sattumaa. Raumalaiset ovat ehdottomasti tilanteessa, jossa he pystyvät haastamaan TPS:n kaltaisia joukkueita.

Espoon Palloseura nousi vasta Kolmosesta Kakkoseen. Samalla EPS voitti kuitenkin yllättäen selkeästi B-tyttöjen SM-sarjan. Arpad Mestarin kokoonpano on täynnä talentteja. Lähtökohtaisesti varsinkin kohtaaminen HJK:n kanssa on kuitenkin vielä oppitunti.

(Pidemmän artikkelin EPS:n ja Pallo-Iirojen tarinoista julkaisemme Takatolpassa #1)

Ottelut

La 29.1. 13:00 HJK - P-Iirot (Tali halli, Helsinki)
La 29.1. 17:00 TPS - EPS (Kupittaan up, Turku)

La 5.2. 13:00 P-Iirot - TPS (Äijänsuo stadion, Rauma)
Su 6.2. 14:30 HJK - EPS (Tali halli, Helsinki)

La 12.2. 17:00 TPS - HJK (Kupittaan up, Turku)
La 12.2. 19:00 EPS - P-Iirot (Esport Arena, Espoo)


Print