Santa Clausin paluu

Santa Clausin paluu

Se on nimi, jolla on erikoinen soundi, joka herättää jokaisen mielikuvituksen: FC Santa Claus. Vuonna 1993 Rovaniemen Reipas ja Rovaniemen Lappi yhdistyivät FC Santa Claus Rovaniemeksi. Aina vuoteen 2000 saakka ja uudestaan vuodesta 2009 vuoteen 2012 edustusjoukkue pelasi Miesten Kakkosessa. Syksyllä 2010 Santa Claus oli jopa lähellä nousta Ykköseen, mutta tuli laihtumishoidon uhriksi.

Sinä vuonna Veikkausliigan ja Ykkösen joukkuemäärät laskettiin, joten Kakkosesta sai nousta vain yksi joukkue. C-lohkon voittaja FC Santa Claus voitti nousukarsinnassa Tampereen Ilvestä vastaan, mikä ei auttanut, kun Helsingfors IFK:lle hävittiin, ja jälkimmäinen nousi. Nousun sijaan tuli nopea alamäki. Kaksi kautta Santa Claus taisteli putoamista vastaan ennen kun valot sammuivat. Seura meni konkurssiin. Lappi ilman joulupukkia? Ei toimi!

Lapin Nelosesta nousevasta FC Lynx Napapiiristä tuli FC Santa Claus Arctic Circle samalla, kun Lynxin nuoret jatkoivat FC Santa Claus Junioreina. Edustus nousi vielä pariksi kaudeksi Kakkoseen (2015-16), ennen kun ajat muuttuivat taas vaikeaksi. Vuonna 2019 miehet putosivat Nelosesta. Myös naisten joukkue, joka pelasi vuosina 2015-17 Kolmosessa (ensin Santa Claus junioreina, sitten Santa Claus AC:nä), häipyi.

Koko perheen seura
Syksyllä 2019 tapahtui suuri muutos. Seura valitsi kokonaan uuden johtokunnan ja samalla valittiin uutta suuntaa. “Tervetuloa mukaan perheiden seuraan”, lukee isosti FC Santa Claus Juniorin nettisivulla. “Hyvät ajat” ja “Hauskuus” ovat uusi johtolanka.

„Me haluamme tarjota futiksen riemua ihan kaikille. Perhefutiksesta lähdetään ja siitä Nappuloiden kautta Juniorijoukkueisiin, myös pelaajapolkumme päähän on saatu aikuisten joukkueet, mikä antaa pelaajillemme mahdollisuuden pelata aikuisenakin. Toiminta on ympärivuotista ja varsinkin kesällä puitteet ovat kohdillaan yöttömän yön kesässä”, kertoo puheenjohtaja Jose Hiltunen.

Muutoksen myötä tuli ikäkatko. 2006 syntyneet ovat vanhimmat niin pojissa kuin tytöissäkin. Siltä alaspäin seura on kuitenkin jokaisessa ikäluokassa mukana. Poikajoukkueita on seitsemän ja tyttöjoukkueita löytyy neljä. Junioriseuran muuttaminen perheenseuraksi, perustettiin vanhemmalle sukupolvelle harrastejoukkueita sekä miehille että naisille.

Uusiin arvoihin sopivaksi valittiin valmennuspäälliköksi Ralf Wunderlich. 43-vuotias saksalainen (ennen mm. FC Hertta Joensuu, SC Riverball Joensuu, FC Ylivieska) on mies, jota ei tunneta yksilöllisten tähtien suosijana. Sen sijaan tiimi on etusijalla.
Wunderlich valmentaa itse Santa Clausin seuran C-tyttöjä ja naisia sekä tästä talvesta lähtien (talkoona) uutta miesten edustusjoukkuetta.

Kyllä, nimi FC Santa Claus palaa miesten sarjoihin! Sodankylän Pallon, Kolarin Kontion, Sirkkakosken Sisun ja FC Pallokarhut Kuusamon kanssa, joukkue pelaa Vitosen pohjoislohkossa. Kokonaissijoituksista taistellaan syksyllä loppusarjoissa oululaisten sekä Kainuun Ärjyn kanssa.

Kvaliteetti ja kvantiteetti
Uusi joukkue perustettiin pelaajapolun täyttämiseksi. “Kaikki oli niin surullisia, ettei ole enää miesten joukkuetta”, kertoo Wunderlich.

Myös Wunderlich itse, joka edusti viime vuonna SoPan Kolmosessa, niin kuin seuran maalivahtivalmentaja Cristian Pandelescu, joka tunnetaan varsinkin Jippo Joensuun maalivahtina, aikovat pelata. Ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, että tulee paljon peliaikaa vanhoille konkareille, koska joukkuerinki on laaja. Ensimmäisiin harjoituksiin tuli heti 20 pelaajaa ja tässä vaiheessa on noin 25 pelaajaa mukana. Kolme heistä on yli kolmekymppisiä, loput ovat parhaassa jalkapalloiässä ikähaarukalla 20-27 vuotta.

Suurimmalla osalla pelaajia on Santa Claus-menneisyys ja he ovat näyttäneet osaavansa pelata. Myös tulokkaat Tomi Tanhua (SoPa) ja Teemu Töyräs (Rovaniemi United) osoittavat, että Santa Clausista tulee todennäköisesti yksi Vitosen parhaita joukkueita.
Kaksoset Teemu ja Ville Rauhala eivät aikuisena vielä pelanneet seurajoukkueessa, mutta heidät tunnetaan puulaakista hyvistä tekniikka taidoistaan. Esim. Lapin Futsal Liigassa he taikoivat aikoinaan yleisölle joukkueensa Jytky Arctic Circlen kanssa.

Mielenkiintoisia tulokkaita ovat myös Samuel Lumijärvi (RoPS-naisten valmentajan Mika Lumijärven poika), joka palaa Oulunsalon Pallosta Santa Clausiin sekä Lauri Auno, joka pelasi viime kaudella Kymenlaaksossa Kouvolan JP /2:ssa (M4) sekä Korian Klubissa (M6).

“Olemme lähteneet myöhään liikkeelle kauteen valmistautumisessa, mutta uskon, että toukokuussa meillä on teknisesti osaava, kurinalainen ja hyväkuntoinen joukkue, joka pystyy olemaan junioripelaajille esikuva. Odotan kautta innolla”, kertoo Wunderlich.

Hänellä on vielä 2½ kuukautta aikaa kehittää joukkuetta. Uuden joukkueen kausi alkaa 15. toukokuuta vieraspelillä Kuusamossa. ...jos Korona suo.

Kuva: FC Santa Claus


Print