Huima lähestyy sarjakärkeä

Monille varmaan pieni yllätys on tilanne Naisten Kolmosen yläloppusarjassa. Ennakkosuosikehin kuuluvat KuPS /2 ja Kouvolan Jalkapallo ovat lähteneet loppusarjaan heikosti ja näin Lapinlahden Pallo -95 ja Palokan Riento saavat tilaisuuden tapella sarjavoitosta. Kahdelle muulle joukkueelle Savonlinnan TPS ja Äänekosken Huima yläloppusarjaan pääseminen oli jo menestys. Sinne kumpikaan ei kuitenkaan lähtenyt turistina. Sunnuntaina Äänekoskella oli voittajalle tarjoilla selvä jatkopaikka kärkikamppailussa.

Su 28.8.2022
Äänekosken Huima – Savonlinnan TPS 3-1 (1-0)
HUIMA (4-4-2): Turpeinen – Rautiainen, P Korhonen, Kokko, P Hänninen – Kari, Saviranta, H Lukkari, Hytönen – A Porrassalmi, P Korkeamäki; vaihdosta: Kautto, V Korkeamäki, Pääkkönen, Gabrielsson
STPS (3-4-2-1): Lajunen – Ilvonen, Tirkkonen, Nuopponen – Ruohoaho, Behm, Lindblom, A Silvennoinen – Grönroos, R Silvennoinen – S Tissarinen; vaihdosta: Malinen, Honkonen, Viinanen, Kalliola
T: Åkerman – Grenberg, Heimonen
Y: 67 Äänekosken keskuskentän tekonurmella
MAALIT: 24. 1-0 H Lukkari, 68. 1-1 S Tissarinen, 71. 2-1 H Lukkari, 89. 3-1 P Hänninen
V: -
PP: H Lukkari, P Korkeamäki, P Hänninen – R Silvennoinen

Emännät Äänekoskelta ottivat pelin alussa haltuun, voittivat keskikentällä kaksinkamppailut ja peli pyöri pitkälti STPS:n puoliskolla. Vieraat puolustivat kuitenkin kovasti ja näin selkeitä maalipaikkoja ei valtavasti nähty. STPS sai ensimmäisen paikkansa 11. minuutilla. Iisa-Riia Ruohoahon veto etunurkkaan ei kuitenkaan ollut suuri haaste Huiman varmalle maalivahdille Eveliina Tupeiselle.
    Huima oli vaarallisimmin erikoistilanteista. Näin Martta Hytönen laukoi pallon kulmatilanteen jälkeen ilmasta maalin yli (15.).
  Jakson puolessavälissä STPS pääsi paremmin peliin. Korkeampi prässi avasi vastahyökkäysmahdollisuuksia Huimalle. Vasen laituri Hytönen pääsi sellaisesta maalipaikalle (22.). Vain kaksi minuuttia myöhemmin Huima sai taas kulmatilanteen. Helmiina Lukkari viimeisteli keskeltä matalalla laukauksella 1-0:an (24.).
  STPS pysyi takaiskusta huolimatta olemaan aktiivinen ja kapteeni Rosa Silvennoinen laukoi vasemmalta niukasti ohi (41.). 1-0-tilanteessa siirrettiin kuitenkin tauolle.

Myös toisella jaksolla peli aaltoili edestakaisin. Ensimmäinen paikka oli STPS:n kapteenilla Rosa Silvennoisella, joka laukoi maalin yli (50.). Pelin painopiste oli kuitenkin tässä vaiheessa toisella puoliskolla, jossa Huiman Pihla Korkeamäen vapaapotkut menivät hiukkaisen yli (52.) ja ohi (57.). Toinen maali tässä vaiheessa olisi tehnyt kotijoukkueen elämän helpommaksi.
  Näin jännitys säilyi. Tunnin kohdalla Huiman pakki Peppi Hänninen esti viimeisellä hetkellä STPS:n tasoituksen (59.). Yhdeksän minuuttia myöhemmin osuma tuli kuitenkin. Maalivahti Turpeinen purjehti pallon ohi ja näin Siiri Tissarinen pystyi tasoittamaan 1-1:een (68.). Eveliina Turpeisen osalta se oli ainoa virhe koko ottelussa. Muissa tilanteissa hän löysi tasapainon riskinoton ja maltin välissä.
  STPS ei saanut maalista paljon myötätuulta. Seuraavaksi tapahtui taas toisessa päädyssä. Siiri Lajunen torjui Pihla Korkeamäen laukauksen kulmaksi (70.). Sitä seurasi pian toinen kulma, jossa Helmiina Lukkari oli jälleen oikealla hetkellä oikealla paikalla ja hän vei Huiman 2-1-johtoon (71.). Viime kaudella Naisten Kolmosessa debytoineelle Lukkarille tämän päivän maalit olivat ensimmäiset naisten sarjoissa. Keskikentällä pelannut tuplamaalintekijä tippui myöhemmin toppariksi ja esti siellä vahvalla esityksellä STPS:n toisen maalin.
  Savonlinnalaiset saivat pienen loppukirin aikaan. Pieni miinus oli, että hyökkäyspelissä oli liikaa Rosa Silvennoisen varassa. Näin puuttui tietty yllätysmomentum, joka olisi ehkä vielä kerran voinut purkaa betonimuurin Huiman puolustuksessa.
  Kahden tasaisen joukkueen kamppailu ratkaistiin 89. minuutilla. Laitapakki Peppi Hänninen veti matalan laukauksen tarkasti vasempaan alanurkkaan 3-1:een. Hänniselle se oli kauden neljäs maali ja Huimalle varmistui kauden kuudes voitto.

Verta kylmäsi, kun pallo kävi sisällä
   Savonlinnan TPS lähtee nyt jo kolmannen peräkkäisen kerran pistettä kotiin. Kapteeni Rosa Silvennoinen antoi JaVi:lle pelin jälkeen kommentit: ”Lopulla parannettiin, muttei riittänyt”, sanoo Silvennoinen, ”Mun mielestä Huima pelasi hirmun hyvän pelin. Hatunnostot. Ei meiltä ollut paras peli tänään.”
  Sarjan kärkipaikat karkasivat nyt hieman. Silvennoisen mukaan on tästä kuitenkin vain yksi suunta: ”Meillä oli hyvä startti tuohon [loppusarjaan]. Nyt tuli pari heikkoa peliä tähän. Ei tästä voi muuta kuin parantaa.”
  Savonlinnalaiset jatkavat vieraspeliputkessa. Seuraavaksi astuu Kuopiossa vastaan KuPS /2, joka oli voittanut keväällä AB-lohkon: ”Sitä tulee yhtä tiukka peli, vaikka niillekin tainnut pari tappiota tulla. Ei yhtään saumaa voi antaa. Pitää paljon kovempaa mennä!”, kommentoi Rosa Silvennoinen.

Äänekosken Huiman oma kasvatti Helmiina Lukkari viimeisteli STPS:a vastaan kaksi maalia, jotka olivat myös hänen ensimmäiset Naisten Kolmosessa. Ei ihmettä, että fiilis oli hieman outo. Näin Lukkari kommentoi tilanteet: ”Kyllä, se tuntuu hyvälle. Tuli kyllä kylmikset, kun pallo meni sisään.”
  Äänekosken naisten joukkue on viime vuosina kehittynyt hurjaa vauhtia. Kehityksen mukaan kasvavat myös odotukset. Ei jokainen ollut peliesitykseensä tyytyväinen. Myös Helmiina Lukkarin mielestä peli ei ollut yhtä juhlaa: ”Alku lähti hyvin, mutta sitten lipsahti ja tuli tasoitus. Sitten toisella jaksolla saatiin kasattua oman pelin taas hyvin”, kertoo Lukkari.
  Sitä huolimatta Huima on nyt vakaavasti kärkikamppailussa mukana. Sarjakärki LaPa-95 on vain kolmen pisteen päästä. Siihen sopivasti seuraava peli onkin Lapinlahdessa. Helmiina Lukkarin mukaan on pieni yllätys, että joukkue taistelee sarjavoitosta. Toisaalta hän katsoo myös luotettavasti seuraaviin tehtäviin: ”Meillä on tosi hyvä buugi päällä. Hyvä on jatkaa nyt. Odotukset [Lapinlahteen] ovat, että haetaan pisteitä sieltä. Kyllä, meistä on siihen!”